Info en achtergrond

Melle Koot Ontwerpstudio is een multidisciplinaire studio voor duurzaam interieur- en meubelontwerp.

Elk ontwerp is een antwoord op een specifieke vraag. Projecten worden vanuit hun eigen situatie benaderd, waarbij de wensen van de opdrachtgever centraal staan.

De combinatie van een conceptuele inslag en oog voor duurzame processen (Cradle to Cradle*) leidt tot innovatieve ontwerpen, verantwoorde grondstoffen en gezonde productiemethoden. Veelal uitgevoerd met zowel ambachtelijke als moderne technieken en materialen.  

* Melle Koot is opgeleid in het ontwerpen volgens de C2C® methodologie, ontwerpt en adviseert als Cradle-to-Cradle® designconsultant en is geautoriseerd om Cradle-to-Cradle® projecten uit te voeren.

.................................................................

Awards
In 2010 werd ik gekozen tot Duurzaamste Ondernemer van Groningen. En ontving van de gemeente Groningen een aanmoedigingsprijs van 20.000 euro.

In 2000 kreeg ik de Toekomstprijs van de Provincie Groningen.
Voor het project Schoon Schip: onderzoek naar het ontwerp van een duurzaam zeilpassagiersschip. 

..................................................................

Van de Groningse school
Ontwerper Melle Koot heeft een voorkeur voor inlands hout; iepen, eiken en essen. Dat hout wordt bij hem in zijn Groningse werkplaats afgeleverd in de vorm van een nog complete, slechts in de lengte voorgezaagde stam. Hij verwerkt dit elementaire hout tot eigenzinninge, karaktervolle meubels. Tafels bijvoorbeeld, waarin de omtrek en de schors van de oorspronkelijke boom zichtbaar blijven. Melle: 'Ik laat graag het contrast tussen het verzaagde en onverzaagde vlak van het hout zien. Het tafelblad wordt mooi glad geschuurd, zodat de tekening goed uitkomt. Daarna monteren we een onderstel van hout of staal en bewerken we het hout met een duurzame olie, die een goede bescherming biedt.'

Naast deze tafelbladen uit één stuk worden in de werkplaats objecten in de 'restenserie' geproduceerd. In deze door Koot ontworpen serie is het contrast tussen het vlak gezaagde hout en de schors heel goed te zien. De meubelen worden gemaakt van hout dat anders in de open haard zou zijn verdwenen. Melle: 'Als je een boom verzaagt, gaat veel materiaal verloren. Ik vraag degene bij wie ik het hout haal om de boom zo te zagen, dat dat 'afvalhout' zo veel mogelijk intact blijft.' Het resultaat is verbluffend; aan de buitenkant een glad, strak afgewerkte tafel of bank, aan de onderkant de ruwe, natuurlijke schors van de oorspronkelijke boom.

Duurzame filosofie 
De restenserie past helemaal in de duurzame filosofie van Koot: 'Ik ben gekozen tot duurzaamste ondernemer van Groningen. En dat neem ik heel serieus: ik streef ernaar zoveel mogelijk volgens het Cradle to Cradle® principe te werken; wat je maakt, moet uiteindelijke opnieuw in een ander product kunnen worden verwerkt, zonder schadelijk te zijn voor zijn omgeving.' In dat kader denkt hij na over nieuwe manieren om materialen met elkaar te verbinden. 'Dat is een van de uitdagingen waar ik mezelf voor het gesteld; ik probeer steeds meer zo te ontwerpen, dat de materialen die ik met elkaar verbind ook weer eenvoudig te scheiden zijn en kunnen worden hergebruikt.'

Van schipper naar ontwerper
Koot, die de basisbeginselen van het houtbewerken leerde als schipper op zeilschepen, zette pas rondzijn zevenentwintigste de stap naar het ontwerpen van meubelen. Vanuit zijn werkplaats heeft hij zich in een paar jaar tijd ontwikkeld tot een veelgevraagd ontwerper, die inmiddels de aandacht heeft weten te trekken van de prestigieuze gallerie Dilmos in Milaan. De productie van zijn ontwerpen vindt plaats in samenwerking met de sociale werkplaats Ability.

....................................

Achtergrond
Melle Koot begon zijn carrière als zeilschipper, nadat hij op de Enkhuizer Zeevaartschool het vak geleerd had. “Dat heb ik ongeveer zeven jaar gedaan”, vertelt hij. “Ik nam groepen toeristen op een zeilschip mee de Waddenzee op. Ook ben ik een aantal jaren schipper geweest op zeilschip de Tukker - het zeilschip van jeugdzorg Twente dat vaart met jongeren met meervoudige, complexe problemen: een hulptraject om nieuwe kansen te bieden-. Door met hen een honderd jaar oud zeilschip te restaureren, te zeilen en ze alle mogelijkheden en onmogelijkheden van het zeilen op een onstuimige zee te laten ervaren. Maar bovenal de strijd met zichzelf te laten meemaken. 

Het zeilen deed ik voornamelijk in de zomer. In de winter ligt het werk voor schippers niet echt voor het oprapen. Ze besteden hun tijd dan vaak aan timmer- of laswerkzaamheden aan hun boten en dat was voor mij niet anders. Om iets meer inkomsten te genereren in de winter meldde Koot zich bij de meubelmakerij van Martin Hoogendoorn. Daar heb ik het vak van meubelmaker geleerd. In 2003 nam ik de werkplaats over en zette koers richting het ontwerpen.”

 ..................................................................